top of page

Rovno k podcastu...

Najnovšie články

Rozhovor s Prezidentkou České komory fitness, Janou Havrdovou - o její životním stylu, motivaci a bu


Energie, vize a inspirace...to jsou tři slova, které ve mně zanechalo první setkání s prezidentkou České komory fitness Janou Havrdovou. Proto jsem Janu jako podnikavou ženu oslovila s žádostí o rozhovor pro náš Wellspace blog, který se nese v duchu její osobnosti a toho co se skrývá za její tvrdou a skvělou prací.


Jana mě ani na chvilku nepřestala překvapovat, například když jsem se dozvěděla, v jakých dalších aktivitách působí - kromě jejich progresivních aktivit v rámci komory, je také prezidentkou Českého svazu aerobiku a fitness, moderátorkou pořadu Sama Doma a jednou ze zakladatelek projektu Česko se hýbe. A k tomu nemůžu nezmínit, že má 3 děti a je neskutečně charismatickou osobností.


Její duch a energie je neskutečně motivující, proto pevně věřím, že náš článek vám přinese nejen novinky a informace o budoucnosti ze světa fitnessu ale i pořádnou dávku obrovské chutě do práce, která vás baví!






 


1. Co pro Vás bylo podnětem pro úplnou změnu zaměření Vašeho studia na vysoké škole v porovnání s Vaší profesí, kterému se věnujete každý den - moderování a řízení České komory fitness jako i jiných organizací a projektů?


Při studiu práv na pražské Univerzitě Karlově jsem hodně cvičila a s mým letitým kamarádem Vaškem Krejčíkem, jsme také jezdili po Česku i Slovensku s úspěšnou Tour.


Současně jsem si vyzkoušela i brigádu v advokátní kanceláři a pochopila, že můj temperament je s klidnou a rozvážnou advokátní kanceláří neslučitelný. K tomu všemu jsem promovala na začátku svého prvního těhotenství, tak mi bylo jasné, že právní praxe nepřipadá v úvahu.


Spojila jsem svůj velký koníček – aerobik a fitness – se svým organizačním talentem a vydala se na cestu fitness managementu.




2. Cesty k šťastnému a spokojenému životu nejsou jednoduché, dokázala byste si vzpomenout na 1 nebo 2 kritické momenty, kdy jste se hledala? Co Vám v tyto momenty nejvíce pomohlo k rozhodnutí vydat se pro Vás správnou cestou?


Jedním z takových momentů byl konec roku 2007. Fitness centrum Factory Pro, které jsem pomáhala v roce 1999 otevírat a kde jsem s přestávkou na mateřské roky působila jako koordinátor skupinových lekcí, se prodalo Holmes Place. Já v říjnu 2007 porodila své druhé dítě a byla připravena pracovat i s miminkem v náručí.


Jenže strategie Holmes Place byla zcela odlišná než náš český přístup. Šlo hlavně o péči o instruktory, o které jsem se já starala a vždy jsem je vnímala jako zlatý klenot našich služeb. Holmes Place o osobnosti nestálo, nazývali je „Johny Popular“. Pamatuji si okamžik, kdy jsem s novorozencem na ruce držela v ruce telefon s novými šéfy a řekla si, že toto já nedám.


Z Holmes Place jsem odešla. Půl roku na to jsem dostala nabídku z Českého svazu aerobiku. Díky práci manažera reprezentace jsem se dostala na zajímavé konference do zahraničí a začala celou oblast fitness vnímat zcela jinak. Proto jsme v roce 2011 zahájili kampaň Česko se hýbe a také založili Českou komoru fitness. Pokud se má fitness sektor u nás rozvíjet, musí mít správnou reprezentaci. Tou nemohl být jeden sportovní svaz, fitness centrum nebo školicí centrum.


Bylo třeba nezávislého nového subjektu, jehož cílem bude jednat a vystupovat jménem českého fitness a vytvářet dobré podnikatelské prostředí pro jeho rozvoj.




3. Měla jste vždy jasnou vizi a cíle, o tom co chcete dělat? Osobně to vnímám dost z pohledu rodiny, která mi dala neskutečný základ v rámci výchovy, správně mě jako dítě nastavila a to následně ovlivnilo mé vnímání společnosti, můj seberozvoj a cílevědomost. Co ovlivnilo Vás?


Moji rodiče jsou velmi pracovití a úspěšní lidé. Jsem narozená v roce 1974, jsem tedy Husákovo dítě. U nás doma bylo vždy naprosto jasné, že máme mít to nejlepší vzdělání. Naši by mě asi raději než ve fitness viděli v právničině, mým snem bylo pracovat v oblasti lidských práv, např. pro UNICEF.


Osud mě ale vedl jinými cestami. Dnes se pomalu kruh uzavírá. Svoje právnické vzdělání mohu dobře využít ve prospěch českého fitness. Jsem členkou představenstva Hospodářské komory, kde právě fitness zastupuji. Učím se tam strategii, diplomacii, vyjednávání.


Pokud opravdu chcete něco změnit, tak musíte postupovat správně. Vnímat legislativu, pracovat na silném networkingu, přemýšlet reálně co jde a co je k tomu potřeba. Paradoxně i to UNICEF nakonec bude ve hře. S Pavlou Gomba, ředitelkou české pobočky, pomalu vymýšlíme, jak služby českého fitness použít i pro pomoc potřebným. Pohyb je totiž univerzální jazyk. Možná to nebude trvat dlouho a vyšleme české trenéry do Afriky učit děti cvičit.




 



4. Jak se stavíte k názoru, že člověk by měl dělat to, co chce, ať to stojí, co to stojí. Kolik jste například obětovala Vy, aby jste se mohla realizovat?



Když člověk dokončí vysokou školu a někdy už při studiu, jako to bylo v mém případě, se potkají sny a plány s realitou. Já nebyla ochotná předat své děti chůvám nebo prarodičům a pracovat v advokátní kanceláři 12 hodin denně. Chtěla jsem rozumně skloubit rodinu s kariérou.


Velkou pomocí mi k tomu bylo a stále je moderování pořadu České televize Sama doma. Je to moje univerzita třetího věku. Setkávám se s řadou odborníků z nejrůznějších oborů. Jít za svým snem je potřeba, ale ještě důležitější je opravdu poctivě si to odpracovat. Někam se slepě hnát pod hlavičkou plnění snu je často poukázka na pořádnou facku.


Po dvaceti letech od promoce už jsem klidnější, vím, co chci a také už více tuším, kudy jít a co mě to bude stát. Nemluvím o penězích.

 

Musíte hodně pracovat, stále se učit, být pokorný a vědět, že i pád na pusu je pohyb vpřed. Bez toho si žádný sen nesplníte.

 


5. Portfolio Vašich aktivit je neskutečně pestré a inspirativní...dokázala byste si vzpomenout, jak jste se k těmto možnostem rozvoje dostala?


Fitness i moderování spolu přímo souvisí. Přes pořad České televize Buď fit s ČT, kde jsem pracovala v týmu s Olgou Šípkovou, Vaškem Krejčíkem a Vláďou Valouchem jsem dostala nabídku na moderování Sama doma. Dramaturgie se mnou navíc měla ohromnou trpělivost. Věřili mi. Po víc jak 13 letech na obrazovce už jsem moderátor, co umí svoji práci.


A konec konců pro návrat pohybu do každodenního života lidí v České republice, o který se snažím v oblasti fitness, potřebujete umět veřejně vystupovat, musíte být trochu veřejně známá. Takže fitness mne přivedlo k moderování a to mě zpátky naučilo co nejlépe prezentovat fitness.





6.Sama věřím, že je důležité se vždy poučit z negativnějších a kritičtějších situací, ne každý z nás to však umí sebekriticky dobře posoudit, mít správný nadhled nad sebou samým...Zažila jste také podobné situace? Jak jste je zvládla?


Samozřejmě, žádná cesta není přímá, zdaleka ne vše se na první pokus povede. Já jsem od přírody na jednu stranu hodně upovídaná, na druhou nemám ráda konflikty. Učím se používat slova správně, vhodně a bohužel někdy říci i ne. Ať už budujete pracovní tým, nebo vlastní rodinu, vždy stojíte na velké balanční podložce a stále hledáte ideální rovnováhu mezi časem pro práci a pro odpočinek, mezi láskyplnou péčí a efektivní výchovou, mezi dobrou náladou v týmu a nutností být občas i ostřejší, než bych si sama zvolila. A takovým situacím čelíme všichni a stále a nezmění se to.




7. V mých očích jste dynamickou a podnikavou ženou, která si vybudovala skvělé jméno tím, jaká je sama sebou. Co pro Vás znamená být sama sebou?


Naučit se věřit sama sobě, poznat se. Vědět, kde se cítím dobře, kdy má smysl vykročit ze své komfortní zóny a kde už jsem za prahem své bolesti a nechci tam být.


Člověk nesmí dělat vše s neustálou obavou, co si o tom okolí bude myslet. Snažím se být v klidu a v pohodě, vyhýbám se negativním myšlenkám. Když se objeví problém, snažím se najít jeho řešení, a ne plakat v koutě a cítit křivdu. A jedna z mých nejdůležitějších hodnot na světě jsou dobré vztahy.




8. Také Vás vnímám jako kreativní duši, která si jde za svými cíli. Jakou zkušeností z byznysu a z jednání s lidmi se ráda řídíte?


Hodně dám na svoji intuici. Občas se dostanu do situace, kdy vím, že nevím, jak v dané věci postupovat. Tak vyčkávám. Najednou se věci sejdou, změní se podmínky, uzraje vám názor. Spousta věcí se nedá vyřešit okamžitě. Ráda čtu knížky o osobním rozvoji.


 

Všichni pomalu stoupáme na jednu horu – hledáme pohodu, štěstí, klid, vyrovnanost. Jestli půjdete cestou Toltéků a jejich 4 dohod, nebo si zvolíte budhistický přístup, je to jedno, nástroje všem těchto přístupů jsou hodně podobné.

 


9. Plánujete si své cíle nebo je sdílíte se svým okolím? Zajímalo by mě, jaký je Váš kreativní proces práce? Zapisujete si věci, nebo ráda brainstormujete? Co Vás dokáže při práci inspirovat?


Určitá míra plánování je samozřejmě potřeba a tým lidí, se kterými pracujete, je nesmírně důležitý. Velkou inspirací pro mne i mé nejbližší kolegy jsou zkušenosti ze zahraničí. Vnímáme, že není třeba vymýšlet něco, co už je dávno vymyšlené. Jen se snažíme o co nejefektivnější přenos dobrých projektů do českého prostředí.


Ale samozřejmě jsme jako většina ostatních i my utopeni v každodenních procesech. O to důležitější je pak vidět a držet se červené linky hlavního cíle, tedy rozhýbat českou veřejnost a zařadit pohyb do zdravotně-preventivní péče.


V praxi mi hodně pomáhají seznamy úkolů. Odškrtávám je barevným zvýrazňovačem a opravdu velkou radost mi dělá, když se mi seznam postupně barví a bílá místa mizí. Nejvíc kreativní jsem, když přemýšlím nahlas, tedy při jednáních, při telefonických rozhovorech, když jedu s kolegy na nějakou delší cestu do zahraničí a jsme zavření v autě nebo v letadle. Nápady i myšlenky si v hlavě rovnám při běhání.



10. Jaké jiné povolání byste si chtěla vyzkoušet? Může to být klidně zaměstnání, o kterém jste snila jako dítě.


Já jsem velmi spokojená v tom, co dělám. Postupuji krok za krokem a jsem vděčná za všechny fitness i moderátorské výzvy.




11. Jaké jsou Vaše aktuální cíle, které nám můžete prozradit?


Nyní bych ráda konečně docílila závěrečného schválení standardu profesní kvalifikace Instruktor pohybových aktivit osob s civilizačními onemocněními a uvedla jej do praxe. Tou by měla být efektivní spolupráce mezi lékaři a fitness. Např. pacient s cukrovkou tak nedostane léky a doporučení na změnu životního stylu. Dostane recept na pohyb.


Ten bude umět náš fitness profesionál přečíst a umět nastavit i pro pacienta s konkrétní diagnózou správnou pohybovou aktivitu. Pokud bude pacient reagovat nestandardně, pošle ho zpátky k lékaři a v rámci vzájemné spolupráce tak pacientovi opravdu změní životní styl.


V září nás čeká krásná konference Pohyb na předpis, kde budeme přesně toto téma probírat. Tato konference v České republice oficiálně otevře Evropský týden sportu. Na ten pak plynule navazuje náš evropský projekt Let´sBeActive, který si dal za cíl rozhýbat během 3 let 60000 Evropanů.




12. Jak si určujete priority?


Prioritou je určitě zdraví a spokojenost moje, mojí rodiny i mého pracovního okolí. Prioritou je, aby nás práce bavila a viděli jsme její smysl.


Dřív mě opravdu stresovalo množství mailů i úkolů k vyřízení. Dnes už vím, že není třeba reagovat v řádech minut ani hodin.





13. Jak dlouho spíte?


Chodím spát kolem 23 hodiny a ráno po šesté jsem vzhůru. Svoje poslední dítě jsem si pořídila v 37 letech a vím, že spánek je důležitý.


Pokud se pořádně nevyspím třeba proto, že děti jsou nemocné, jsem ráno jako zombík a trvá mi 2 dny, než se zase dostanu do formy.





14. Jaká je Vaše superschopnost, která Vám pomáhá překonat náročné momenty?


Práce mě baví a už si umím průběžně čistit hlavu od špatných myšlenek. Nechci se zabývat blbostmi. Ale možná byste se měla zeptat mého okolí 😊





15. . Co byste poradila svému mladšímu JÁ jako zlatou radu dospívání?


Když byly moje děti malé, hodně jsem pracovala. Kojila jsem u počítače, nebyla jsem v klidu. Rozčilovaly mě ty nekonečné maily. Sama sobě bych dala ty chytré knížky dřív.



 

Nezastavitelná, že? Zanícenost a konkrétní vize Jany Havrdové pro budoucnost českého fitness nadchla celý náš Wellspace tým. Vývoj a situaci budeme netrpělivě sledovat jako hrdý člen České komory fitness.


Budoucností našeho světa jako i společnosti jsou rozhodně silné a inspirativní osobnosti, které dokážou realizovat změny s pozitivním dopadem. Věříme proto, že budoucností jsou kvalitní profesionálové fitness služeb, kteří budou tím rozhodujícím argumentem pro koncového zákazníka.


Proto budete rozhodně s naším blogem vždy well-informovaní o všem, co se děje!


Za náš Wellspace tým Vám přeje krásné letní dny


Radana








댓글


Prečo práve Wellspace?
opening hourse.png
FB post.png

Objavte Vašu online recepciu

Skúšobná doba 30 dní zdarma.

Vytvorte si svoju online recepciu do 20 minút.

A znížte si Vašu administratívu o  viac ako 50 %.

bottom of page