top of page

Rovno k podcastu...

Najnovšie články

Yoga Room Prague, studio jógy srdcem!

Novou inspiraci ze světa podnikání v oblasti wellnessu vám tentokrát přinášíme díky šikovným a praktickým zkušenostem naší klientky Markéty, majitelky rodinného jógového studia Yoga Room Prague, které se nachází v strategické lokalitě Prahy 2.


Markéta svoje studio otevřela na začátku května tohoto roku, pravidelně organizuje pobyty pro své klienty, do praxe svého studia přináší zahraniční lektory a při tom všem stíhá ještě organizovat charitativní pop-up jógy ve spolupráci s neziskovou organizací Čalantika-vzdělávací centrum v Bangladéši.


To jak tato dynamická podnikatelka vede své studio srdcem ale i to jaké jsou její esence úspěchu či zvládání náročnějších situací se dozvíte přímo v rozhovoru…



…vítejte ve studiu Yoga Room Prague!


1. Ahoj Markéto, prosím na úvod nám v pár větách popiš, co všechno se skrývá za názvem tvého studia, Yoga Room Prague?


Yoga Room, je malé rodinné studio, které jsem založila po tom, co jsem se vrátila z mé posledné studijní návštěvy Indie. Po mém návratu jsem totiž měla pocit, že v tom, co učím chci nadále pokračovat. V té době jsem jógu učila 5 let. Chtěla jsem se józe věnovat naplno a všechno se tím spustilo.


V mém studiu se učí výhradně Ashtanga jóga. To bohužel nebylo možné u klasických studií, kde jsem hostovala nebo docházela. Takže jsem vytvořila tento svůj prostor, kde můžu učit, tak jak chci a tak, jak by to mělo být.




2. Bylo pro tebe náročné rozhodnout o samotné realizaci a otevření vlastního studia?


Jsem spíše realista než snílek. Nemám takový „drive“, se kterým do něčeho jdu ať se stane cokoli, víc věci zvažuji, propočítávám a analyzuji rizika. Na začátku jsem u toho celého měla ještě kamarádku, která ale odešla, protože se jí změnili životní plány. Ale vzhledem k tomu, že se její cesta změnila, odstěhovala se z Prahy a šla jiným směrem, tak to celé zůstalo na mně. Byla to ona, kdo mě na začátku velmi táhl dopředu, protože jsem se sama dost bála a tím pádem jsem to všechno zvažovala.


Během první prohlídky jsme tu byly spolu (v prostorách mého studia) a ona byla tím celým neskutečně nabitá, říkala mi: „Pojď, jdeme do toho, budet o všechno v pohodě!“ I když jsem jí na to odpověděla: „Ne, určitě to bude všechno zlé“ a ona na to: „Ne, určitě to bude všechno dobré!“

 

Tímhle přístupem mě na začátku neskutečně povzbudila, jelikož jsem realista a celý nápad bych určitě donekonečna zvažovala. Díky ní byl celý ten proces rychlejší a vlastně jsem do toho šla hned. I když se musela odstěhovat, tak jsem jí velmi vděčná, že mě na začátku podporovala a vytvořila ve mně takový náboj: „pojďme do toho a dobře to dopadne“

 

3. Jak probíhala celá příprava před otevřením studia?


Vizi vlastního prostoru jsem měla v hlavě už delší dobu, ale rozhodnutí o tom, že tento projekt opravdu chci spustit vznikl minulé léto v době jógového pobytu v Itálii, kde jsme společně s kamarádkou mluvily o detailech a dohodly jsme se na spolupráci. Na jaře jsme už měli první potenciální prostor, který nám tehdy nevyšel.


Čekala mě ještě cesta do Indie, po mém návratu jsme ihned narazily na inzerát, a tak jsme se dostaly do prostor dnešního studia. Na místě jsme se dohodli a odstartovaly dvou měsíční rekonstrukci studia. Tím pádem jsem měla jen ty dva měsíce, aby vše zrealizovala a připravila. Naštěstí jógové studio toho nepotřebuje mnoho a na začátku mi velmi pomohla i má rodina.


Například má sestra, ona byla v té době ještě na Bali. Ale protože pracuje jako interiérový designér kanceláří a různých recepcí, byla v tomto mou velkou oporou. Zařizování prostorů není moje parketa. Když se vrátila z Bali, což bylo asi měsíc před otevřením studia, tak mi jen řekla, jestli jsem se nezbláznila, že ještě nic nemám a pustila se do organizování.


Mít okolo sebe takové lidi, kteří vám pomůžou je k nezaplacení. Moje sestra mi opravdu velmi pomohla právě s vybavením studia a hodně toho zařídila díky své profesi. Potom samozřejmě pomohla rodina a přítel, které to se mnou celé dny připravovali.


4. Co tě při tvé práci jako majitelky a učitelky ve vlastním studiu nejvíc motivuje?


Co mě motivuje? Já ani nepotřebuji nějakou motivaci. Já dělám jógu už nějakých 12 let a je to něco co mám ráda a baví mě to učit, a proto je jednoduše funguje. I když je toho hodně, tak vůbec nemám pocit, že pracuju, protože učím lidi jógu, mám s nimi osobní vztah a mám je ráda.

Moji klienti za mnou chodí a s každým z nich si tykám a na všechny se vždy těším.


Ve chvílích, kdy je potřeba se věnovat administrativě a úřadování nebo být v kontaktu s veřejnou správou, to sice není nejzábavnější, ale je třeba to udělat bez řečí.


5. T na tebe mám otázku, kterou asi ne každý vždy rád definuje, ale osobně pevně věřím, že je důležitá hlavně, když jde o sólo podnikatele. Na co jsi nejvíce hrdá?


V mém případě jsem ráda, že jsem se nebála opustit jistotu, kterou mi dávala klasická práce. Měla jsem dobrou práci, kde jsem byla velmi dobře finančně ohodnocená a s mým studiem jsem v podstatě šla do něčeho, za co je méně peněz a kde není taková jistota, jak se člověk uživí. Takže za toto jsem vděčná, že jsem udělala tenhle krok a jsem na sebe hrdá.


6. Umíš si vzpomenout na chvíle, které tě v začátcích se studiem posílily i když byly negativní nebo nějak náročné?


Vždy když jsem zažívala náročné situace, jako třeba teď na jaře.. to, že jsem si našla prostor a začala to zařizovat, to mě hodně posunulo a posílilo. Všechno to pro mě totiž za začátku vypadalo dost nereálně.


Když si člověk projde úskalími a potom zjistí, že funguje, tak dostane ten správný náboj. Když si člověk zpětně uvědomí, jak to zvládl!





7. Praha jako hlavní město představuje rozhodně v měřítku jógových studií velkou konkurenci se širokým spektrem aktivit. Jak se na konkurenci díváš ty z pohledu Yoga Room Prague?


V Praze je mnoho jógových studií, ale to už je takový trend. V Evropě i v každém hlavním městě je jich dost. Tím, že v Yoga Room Prague dělám specifický druh jógy, Ashtanga jógu, a studio je zaměřené výhradně jen na tento styl jógy, tak se nějakým způsobem odlišuju. Těch tradičních studií je mnoho.


Tenhle rok se otevřelo už několik studií v Praze (bude jich k desítce), kde se učí většinou nějaký jógový mix a tím, že je aktuálně jóga na vzestupu tak si myslím, že všechny studia mají potenciál se uživit.


8. Být něčím výjimečný a jiný je rozhodně výhoda, avšak i ta může mít pár překážek. Setkáváš se s tím, že by tvoji noví či potenciální klienti věděli málo o Ashtanga józe, důsledkem čeho by mohl být i náročnější získávání klientů?



Moje komunikace vůči klientům stojí na tom, že ke mně chodí lidé jako sněhové koule. Takže oni se navzájem doporučují. Já jsem zatím ani neinvestovala příliš do marketingu a vlastně to zatím ani není potřebné.


Spoléhám na to, že mě lidé už dlouho doporučují.

 

Sama jsem aktivní i na Instagramu a Facebooku, kde se snažím ukazovat a poodhalit Ashtanga jógu. Napsala jsem o ní dokonce i poměrně dlouhý článek na web.(smích) Nevím, jestli ho bude někdo vůbec číst, protože je vážně hodně dlouhý 😊 Stává se mi velmi málo, že by lidé přišli na slepo, můj marketing nemá žádný kobercový nálet na širokou veřejnost, takže i to, že je moje studio soukromější a rodinné má za následek, že ke mně chodí lidé co většinou tuší jak náročné to bude. Nestává se mi, že by ke mně chodili lidé co by o tom nic nevěděli.

 



9. Na začátku cesty Yoga Room Prague si zřejmě musela realizovat důležité a ne vždy jednoduchá rozhodnutí. Byli i nějaké konkrétní, kterým jsi věnovala nejvíc energie jako například umístění, lektoři apod.?


Tento prostor, a tedy i moje studio, je postavené na tom, že mě samotnou skutečně baví učit. Učím tu proto každý den. Celkově je i Ashtanga jóga sama postavená na tom, že je tomu učitel velmi oddaný. Jsem tu většinou od rána do večera, takže rozhodování i celý chod je jen na mně.


Doplňkově mám samozřejmě i pár lektorů, ale i ti chodili ke stejnému učiteli v Indii, u kterého jsem studovala já. Mají například 1-2 lekce do týdne, jinak učím stále já. Všechno je to v podstatě postavené na mně.


10. Jaké jsou tvé dlouhodobé cíle pro Yoga Room Prague?


Moje studio je především o tom, aby v něm byla komunita spokojených lidí, kteří ke mně budou chodit na praxi. Nejsem nijak extrémně ambiciózní.


Představuju si, že tu budou lidé, s kterými budu sdílet Ashtanga jógu a tu lásku k praxi. To je můj jediný cíl. Samozřejmě chci dále své aktivity rozvíjet do seminářů a kurzů, ale to všechno je závislé od stylu jógy, kterou děláme.



11. Pokud by si mohla některé své rozhodnutí z procesu přípravy studia změnit, které by to bylo?


Nevím, asi se všechno stalo tak, jak mělo. Všechno proběhlo dost rychle. Pokud by to bylo na mně, tak bych se rozhodně delší dobu připravovala až bych nakonec nic nezrealizovala. Má to ještě své chyby, které vidím, ale beru to tak, jak to je. Nic bych neměnila.

 

Všechno se děje tak, jak má a ono se z toho něco vyvrbí a posune o kus dál.

 

12. Jak vnímáš sezónnost z pohledu zájmu a nových klientů?


Všeobecně není kvůli sezónnosti dobře otvírat studio v létě tak, jak jsem to udělala já. Ale tím, že už jsem měla skupinku lidí, kteří se drželi i přes léto, tak to bylo celkem fajn. Aktuálně však cítím, že podzim je rozhodně lepším obdobím.


Většina studií otvírá v zimě nebo brzo na jaře. U mě to bylo trochu jiné. Když jsem měla první kurz, tak tu ve studiu ještě nic nebylo. Řekla jsem si, že je to kurz o józe a že to musím zvládnout. Později jsem to všechno vychytala, takže i léto může být fajn na dotáhnutí detailů.


13. Z tvojí zkušenosti, které kroky ohledně administrativy není možné při zakládání studia opomenout?


Určitě to bude prostor, ten musí být zkolaudován a potom klasicky živnost. Prostory musí být vhodné na danou činnost, protože s tím může být problém. I my jsme na začátku měly náš krásný vinohradský 120m2 byt, který by byl geniální pro studio z našeho pohledu, ale ne z pohledu administrativy, což bylo velmi riskantní.


Oběhala jsem si všechny úřady, abych si zjistila potřebné náležitosti pro studio. Zajímavé bylo, že mi na úřadě řekli, že i mezi jógovými studii jeden na druhého donáší. To mě dost překvapilo.


Vůbec si nedokážu představit, že bych s něčím takovým měla být někomu trnem v oku. Dokonce i sousedi můžou být problém v případě, když vidí, že je u vás velký provoz. Na tyto aspekty bych dávala vždy velký pozor.


14. Jakou radu na závěr by si poskytla někomu, kdo chce dělat to, co ho baví tak, jako to děláš ty?


Před nedávnem jsme si povídali se známými, kteří také realizují své projekty, o tom, jak se jejich život posouvá do dimenzí, které sami ani nečekali. A došli jsme k tomu, že když člověk dělá věci s láskou, tak úspěch i odměna ve formě financí přijde sám. Protože dělat něco jen pro zisk, má úplně jinou energii. Je dobré, když je z toho cítit osobnost člověka, jeho radost a nadšení. Věci je dobré dělat srdcem.


Samozřejmě vše se dá udělat s finančním plánem, i studio. Ale za mě, když chce někdo dělat jógové studio, měl by do toho být ponořený.



Wau, studio i rozhovor jen srší skvělou energií Markéty, která se už předpokládám těšila na přicházející klienty a začínající lekci Ashtanga jógy, která po rozhovoru čekala i mě.

Markéta mi ještě před začátkem lekce stihla prozradit, že má pár dalších zajímavých nápadů, se kterými si pohrává, a které by postupně chtěla realizovat. Jedná se o spojení jógy, přírody a oddychu, ale psst víc už prozrazovat nebudu. Sledujte obsahem nabité sociální sítě Yoga Room Prague, které Vás rozhodně inspirují!


Sledujte Markétu a její studio na:



Inspirací nabitý týden vám přeje,


Radana

Wellspace tým




Prečo práve Wellspace?
opening hourse.png
FB post.png

Objavte Vašu online recepciu

Skúšobná doba 30 dní zdarma.

Vytvorte si svoju online recepciu do 20 minút.

A znížte si Vašu administratívu o  viac ako 50 %.

bottom of page